Refreshing routine
HOT HOT HOT!
Ook tijdens dit warme weer proberen wij ervoor te zorgen dat onze paardjes zich zo goed mogelijk in hun vel voelen. Wij vinden het koelen van de paarden dan ook ontzettend belangrijk. Wij doen dit meermaals per dag. Er zijn natuurlijk veel mogelijke, goede manier om je paard te koelen maar het leek ons leuk om onze "refreshing routine" met jullie te delen.
STAP 1: DOUCHE
Eerst en vooral geven we onze paarden een normale douche. We zorgen dat het hele lichaam goed nat gemaakt wordt.
Tip: Zorg ervoor dat je effectief het hele lichaam van je paard nat gemaakt hebt. Maak ook de onderkant van de buik van je paard goed nat. Aan de onderkant van hun buiken lopen hun slagaders. Het is dus zeker aangeraden om deze extra te koelen. Vergeet ook de manenkam en het plekje onder de manen niet mee te douchen.
STAP 3 + 4: Meng het 'cooling water' en breng het aan.
Wij maken gebruik van cooling water om onze paarden langer koel te houden. Je mengt het cooling water met voldoende gewoon water en je brengt het aan met een spons.
STAP 2: TREK HET WATER AF
Na het douchen trekken we vervolgens zo veel mogelijk water van de paarden af.
Tip: Bij warm weer is het extra belangrijk om het water of zweet van de paarden af te trekken. Paarden hebben een vacht waardoor een groot deel van het water vastgehouden wordt. Wanneer je het water niet aftrekt en het dus op de vacht blijft liggen, dan zal het water geleidelijk aan opnieuw beginnen opwarmen.
STAP 5: Trek het cooling water af
Na het aanbrengen van het cooling water is het belangrijk dat ook dit water opnieuw afgetrokken wordt.
Tip: Cooling water is volgens ons zeker aan te raden bij heel erg warm weer. Daarnaast bevat cooling water ook enkele herstellende oliƫn en is het aanbrengen van cooling water ook ideaal voor de spieren van je paard na een intensieve training.
Tip: Je kan het water aanbrengen met een spons. Vergeet opnieuw niet de onderkant van de buik, de rug en het plekje onder de manen. Wij maken gebruik van de 'Cool Sens' van Cavalor. Dit cooling water moet niet afgespoeld worden (maar controleer zeker of dit bij ander cooling water ook het geval is).
Tip: opnieuw is het belangrijk dat het aangebrachte water afgetrokken wordt zodat dit niet heropwarmt.
STAP 6+ 7: Breng hoevenvet + vliegenspray aan
Als extra verzorging brengen wij ook 1x per dag hoevenvet of hoef olie aan. Daarnaast vinden we ook het meermaals aanbrengen van vliegenspray belangrijk. Vliegen hebben in eerste instantie niets te maken met de warmte maar hoe minder last de paarden tijdens deze dagen ervaren hoe beter. De warmte op zich is volgens ons al lastig genoeg voor onze paardjes.
Tip: Breng het hoevenvet aan wanneer de hoeven van je paard nog nat zijn. Zo kan het vet beter intrekken en help je de hoeven van je paard stevig te houden en te hydrateren.
STAP 8: Geef slobber aan je paard
Wij raden het sterk aan om 1 slobbermaaltijd aan de paarden te geven. Wij doen dit sowieso na elke training en bij dit warme weer denken we dat elk paard een portie slobber kan gebruiken.
Tip: Slobber bevat elektrolyten en herstellende vitamines en mineralen. Deze helpen je paard om opnieuw te hydrateren. Het is dan ook steeds een goed idee om na een intensieve training je paard van een portie slobber te voorzien. Daarnaast vinden de paarden slobber altijd geweldig lekker.
Zo, dit was onze persoonlijke refreshing routine. Wij koelen de paarden sowieso na elke training en dan nog minstens 2x na de middag.
Het spreekt voor zich dat er nog andere mogelijke manieren zijn om je paard te helpen tijdens deze warme dagen. Naast het meermaals koelen vinden we het ook belangrijk dat het trainingsschema van de paarden aan de hitte wordt aangepast. Zo werken we met een "tropisch" trainingsrooster. We startten de trainingen 's ochtends vroeg en stoppen voor de middag. 's Avonds laat trainen we de rest van de paarden. Zo proberen we de warmste uren te vermijden. Wij geven momenteel ook geen lessen tijdens de warmste uren.
Ken jij nog enkele weetjes of tips om de paarden blij te maken tijdens dit warme weer? Laat ze ons gerust weten. #sharingiscaring